×

Hai in lumea magiei si a iluzionismului! 

Scurt istoric

Magia (Iluzionismul) este o arta prin care se prezinta publicului iluzii aparent imposibile sau supranaturale prin fapte si mijloace naturale.
Aceste fapte sunt numite trucuri magice, efecte, iluzii.
Un profesionist care efectuează astfel de iluzii este numit magician sau iluzionist.
Primele trucuri dateaza inca de la inceputurile lumii dar dupa anii 1500 au inceput sa fie din ce in ce mai populare. Mai jos regasiti o pictura datand din anul 1502, de catre Hieronymus Bosch, reliefand celebrul truc Cupe si Bile.

Prima carte care contine explicatii ale trucurilor magice a aparut in anul 1584. In anii 1600 multe alte carti similare au fost publicate si au descris trucurile magice. Pana în secolul al 18-lea spectacolele de magie au fost o sursa permanenta de divertisment.

Unul din fondatorii magiei moderne de divertisment a fost Jean Eugene Robert-Houdin, care a deschis un teatru de magie la Paris în 1845. John Henry Anderson a fost si el un pionier al acestei arte in Londra anilor 1840. Spre sfârșitul anilor 1800, spectacolele de magie au devenit parte a marilor teatre iar dupa 1950 parte a televiziunii.

Opiniile intre magicieni sunt diferite privind modul în care clasifica un anumit efect, dar au fost dezvoltate o serie de categorii.
Magicienii pot sa scoata un iepure dintr-o palarie goala, pot face ceva să dispară, sau sa transforme o batista de matase rosie intr-o batista alba.Magicienii pot taia sfori si apoi le unesc la loc ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, pot sa faca un obiect sa se mute dintr-un loc în altul, sau să scape din locuri imposibile. Alte iluzii includ obiecte ce par sa sfideze gravitatia, pot face un obiect solid să treaca printr-un alt obiect, sau sa apara din nimic, sau pot prezice ce va alege un spectator. Multe rutine folosite de magicieni folosesc combinatii ale efectelor de mai sus.

Tipuri de iluzionism: 

  • Iluzii de scena
  • Close-up magic sau Micromagic
  • Mentalism
  • Evadari
  • Mathemagic
  • Comedy Magic
  • Online magic tricks

Magicieni celebri

David Copperfield

Societatea Magicienilor Americani l-a desemnat ca fiind "Magicianul secolului" si "Regele Magiei". Este magicianul cu cel mai mare succes comercial din istorie.
In martie 1982, David Copperfield a fondat Project Magic, un program de reabilitare complex, care prin utilizarea prestidigitației ca metodă de terapie fizica, ajuta pacientii cu handicap sa isi recapete dexteritatea, abilitate ce a fost pierduta sau deteriorata.

Harry Houdini

Houdini va ramane in istorie ca fiind unul dintre cei mai mari iluzionisti ai tuturor timpurilor. Aducea carisma si magnetism spectacolelor sale, hipnotizand audiența. Putini sunt cei care cunosc faptul ca in anul 2002, pentru a onora priceperea lui Houdini de a crea iluzii, Serviciul Postal al USA a tiparit un timbru comemorativ ce contine o imagine ascunsă . Cu un obiectiv special de vizualizare, care putea fi obținut de la oficiul poștal, se putea vedea imaginea lui Houdini înfășurat în lanțuri.

Dai Vernon

Dai Vernon sau "Profesorul" se numara printre cei mai mari artisti ai iluzionismului fiind unul din cei mai influenti magicieni ai secolului 20. Este creditat cu inventarea si imbunatatirea multor efecte cu carti, monede, etc. Contemporan cu Ed Marlo a fost pentru aproximativ 30 de ani, magicianul oaspete al Castelului Magic (Magic Castle) din Los Angeles, USA.

Citate celebre

Ma comport mereu ca si cum as avea 14 ani, daca nu ti-ai dat seama inca.

David Copperfield

Ceea ce ochii vad si urechile aud, mintea crede.

Harry Houdini

Cu totii suntem mai capabili de un infinit de ori mai mult decat credem.

David Blaine

Viata insasi este magie, iar daca nu crezi asta, macar incearca sa o traiesti ca pe ceva magic.

Albert Einstein

Orice vis se poate realiza - incepe-l doar. Determinarea are un dram de genialitate, de putere si de magie in ea.

Goethe

Notificari
×